Maskrosrot - Taraxaci radix 100g
- passar i infusion/te
- maskrosrötter är rika på aktiva ämnen
- innehåller mineraler och vitaminer
Jämförpris: 690kr/kg
Maskros förekomst
Maskros växer främst på gräsmattor, ängar och betesmarker och är vanligt i Sverige. Blommar med en intensiv gul färg i april och maj. Behandlas som ett ihållande ogräs av tomtägare och bönder.
Vad är maskrosrötter bra för?
Maskrosrötter är rika på bland annat bitterämnen, garvämnen, slemämnen och pektin. Bitterämnen verkar stimulerande på både matsmältningen och levern. Matsmältningen stimulerar produktionen av galla,vilket hjälper att bryta ner fett, och bukspottskörteln där en del av våra matsmältningsenzymer kommer ifrån. Örten innehåller även mineraler som järn, kalcium, folsyra och magnesium, samt vitamin C och A.
Ofta använder man maskrosrot som te. Gott att smaksätta med t.ex. kardemumma.
Ingredienser: maskrosrot (Taraxaci radix)
Dosering: Häll 2,5 dl kokande vatten över 1-2 tsk ört och låt dra i 5-10 min.
Förvaring: Torrt och mörkt.
Ursprungsland: Polen