- Slut i Lager
Kirskål ört- Aegopodium podagraria 100g
- kallas också kers eller skvallerkål
- innehåller eterisk olja, harts, protein samt C-vitamin
- passar i sallader, såser, pajer
- kan serveras varma som spenat och i soppor
Jämförpris:450kr/kg
Kirskål förekomst
Kirskål är ett av våra vanligaste ogräs och växer i nästan hela landet ( utom i fjälltrakterna ). Den är flerårig och har en kal, ihålig, ljusgrön och upprätt stjälk, som kan bli ca 80 cm hög, blommar med vita flockblommor från juni till augusti. Frukterna är äggformade och plattade från sidan, de liknar kummins.
Kirskål användning
Störst nytta har man av kirskålen pе våren när de späda bladen just kommit upp. Växten är rik på C-vitamin, kan användas i sallader, såser, pajer, serveras varma som spenat och i soppor. Bladen kan även användas som en bas i pesto eller som ingrediens i en grön smoothie. De kan också läggas i en kanna med kallt vatten och ge en alldeles lagom, grön smak.
Plantan har också använts som medicin inom de medeltida klostren. En gammal huskur mot gikt är att lägga varma omslag av kirskålens blad på de värkande fötterna.
OBS!
Kirskål är en mycket vanligt växt och den liknar andra växter som kan vara giftiga. Därför, innan du ger dig ut för att skörda, är det värt att bekanta dig med dess struktur för att inte göra ett misstag. Välj en plats för att samla kirskålen som ligger bort från vägar med trafik - det är förknippat med naturföroreningar.
Ingredienser: torkade ört av kirskål ( Aegopodium podagraria)
Dosering: Använd 1tsk örter. Låt dra i 15 minuter, sila sedan genom ett tefilter. Drick upp till tre gånger om dagen.
Extern användning: Gör ett varmt omslag av kirskål och lägg på de värkande fötterna.
Förvaring: Förvara på en torr, sval plats.
Ursprungsland: EU
OBS!
Använd inte om du är allergisk mot örten.