Naturliga energigivande växter utan koffein - hur fungerar de och vad ar skillnad mellan olika växter?

visibility323 Views comment0 comments person Posted By: Anna list In: Category 1

Innan jag börjar, en viktigt anmärkning - innan vi börjar använda energigivande växter med koffein eller utan bör vi överväga om tröttheten har varit med oss varje dag under en lång tid. Har vi velat sova hela dagar i flera veckor eller månader och har svårt att fokusera på jobbet? Om så är fallet bör du överväga att kontrollera din sköldkörtel eftersom när din sköldkörtel sviker saktar hela din ämnesomsättning ner och dina energinivåer sjunker avsevärt. Det kan också finnas den så kallat hjärndimma- försvagat tänkande och koncentration. Det kan ta lite tid att balansera nivåerna av sköldkörtelhormon, men det återställer energi och kognitiv funktion.

Det andra problemet som kan orsaka trötthet och svaghet i kroppen är anemi och detta måste också kontrolleras genom tester. Inte bara antalet röda blodkroppar är viktigt, utan också nivån av ferritin i kroppen, det vill säga järnreserverna. Järn är nödvändigt för produktionen av friska röda blodkroppar, vars roll är att transportera syre. Om det ena eller det andra saknas kan kroppen inte effektivt använda syret vi andas. Syre är involverat i produktionen av energi i alla celler i vår kropp (denna process kallas cellandning), så dess minskade användning kommer att orsaka kronisk trötthet.

Låt oss gå vidare till koffeinfria växter. Det finns flera av dem. De starkaste är Rysk rot och Tyrosin - som är ej en växt. Rosenrot och Catuaba är måttligt men tydligt energigivande. Kudzu å andra sidan, ger mindre energi, snarare avsedd för känsliga människor.

Naturliga energigivande växter utan koffein:

Rysk rot

Rosenrot

Catuaba

Kudzu

L-tyrosin

Rysk rot (Sibirisk ginseng)

Den taggiga eleutherococcus – Eleutherococcus senticosus – är inte släkt med den koreanska ginseng men den har väldigt liknande effekter och är lika energigivande! Den kommer från Sibirien, och dess viktigaste aktiva föreningar är eleutherosider. Eleutherococcus ökar fysisk och intellektuell prestation. Det är bra för att träna och utöva sport, såväl som för intellektuellt och kreativt arbete. Gott humör och handlingsvilja ökar eftersom denna ginseng, liksom Panax, också ökar nivån av lyckohormoner. Rysk rot används i kapslar, tinktur och i skuren samt mald form. Tinkturen absorberar och träder i kraft snabbast, speciellt när den tas direkt under tungan.

L-tyrosin

Detta är det enda icke- växtbaserade ämne bland de energigivande växter som anges i den här artikeln. Men fortfarande är naturligt :) Tyrosin är en aminosyra som bygger proteiner, så det förekommer i vår kropp och i andra levande organismer. Det producerar inte bara proteiner, utan även dopamin och sköldkörtelhormoner. Det är därför tyrosin är ett bra energigivande medel. En ökad tillgång på tyrosin i form av ett tillskott bidrar till att produktionen av dopamin i vårt hjärna ökar, vilket är en signalsubstans som bestämmer energinivåer, motivation, självdisciplin, humör, koncentration och libido. Därför en högre nivå av dopamin ger dig en bra kick! Effekten av tyrosin på sköldkörteln är också viktigt - detta organ ansvarar för korrekt ämnesomsättning, och när det får ytterligare stöd går ämnesomsättningen snabbare, vilket också ger oss mer energi. Tyrosin används i ett pulver som lätt löser sig i vatten och nästan saknar smak. 2 mått tyrosin, dvs 400 mg, (Gud förbjude i kombination med kaffe) är en garanti på en produktiv dag.

Catuaba

Det är en av de brasilianska kärleksväxterna, främst förknippad med en positiv effekt på libido. Men det är värt att veta att det också har en betydande effekt på sinnet - det fräschar upp huvudet och skärper koncentrationen. Dessutom stimulerar det kroppen något och höjer humöret. Låter inte det som den perfekta starten på dagen? Råvaran som erhålls från catuaba är bark. Den skurna barken används för att förbereda te och tinktur, och den malda barken används oralt.

Rosenrot (Rhodiola)

Kallas även Rhodiola rosea, det är en tjockbladig växt som kommer från Sibirien, men som även finns i Alperna. Den växer bara högt uppe i bergen. Dess rot kallas för den "gyllene roten" av lokalbefolkningen på grund av dess stora värde och läkande egenskaper. Rhodiola stödjer kroppen på många nivåer: den stimulerar och ökar fysisk prestation, förbättrar intellektuella förmågor och minne, lindrar stress, höjer humöret och stärker immuniteten. Därför är det en adaptogen. Det är värt att dra nytta av dess egenskaper, särskilt under långvarigt mentalt arbete. Rosenrot finns i olika former: kapslar, tinktur och som mald rot.

Kudzu

Detta är den andra växten med ett lätt energigivande effekt. Den kommer från Kina och har använts i traditionell kinesisk medicin i flera år. Redan på 1000-talet e.Kr. serverades den till personer som led av alkoholism. Studier har visat att kudzu minskar lusten att dricka alkohol, men de exakta mekanismerna för denna effekt har ännu inte förklarats. En av de förmodade mekanismerna är att kudzu hämmar nedbrytningen av serotonin och dopamin i hjärnan, vilket leder till att humöret stabiliseras och lusten att använda stimulantia minskar. Samma mekanism skulle också förklara den lilla stimulerande effekten av denna växt, såväl som dess positiva effekt på tänkande och koncentration. Jag vill påpeka att inte alla kommer att känna sig stimulerade av kudzu, enligt mig är det bara personer som är känsliga för olika ämnen. Skriv i kommentarerna om det fungerar för dig :)

Kosttillskott som förbättrar effekten av energigivande växter

Slutligen, ytterligare ett intressant faktum - du kan förstärka effekten av energigivande växter genom att använda växter eller föreningar som inte har en stimulerande effekt i sig, utan verkar synergistiskt med växter som ger energi, stärker deras effekt eller stödjer kroppens energiomsättning. Jag inkluderade fyra kosttillskott i denna grupp: ashwagandha, vitamin B-komplex, taurin och magnesiummalat.

Ashwagandha

Det är en fenomenal växt som fungerar lite annorlunda på morgonen än på kvällen. På kvällen hjälper den att slappna av och hjälper till att somna, men på morgonen kan den stimulera dig, varför den ibland kallas indisk ginseng. Dess stimulerande effekt är dock enligt min mening inte lika stark som i fallet med klassisk ginseng. Testa att använda Ashwagandha tillsammans med rysk rot eller annan energigivande växt. Effekten kan vara fantastisk!

B-komplex

B-vitaminer är nödvändiga för att kroppen ska fungera väl. De deltar i metaboliska processer och påverkar energiproduktionen. Deras brist resulterar i en minskning av effektiviteten av energiproduktionen i kroppens celler, vilket kan vara särskilt allvarligt hos personer med sköldkörtelsjukdomar. Var uppmärksam på doserna av vitaminer i kosttillskotten du köper, samt onödiga fyllmedel och tillsatser. Det finns kapslar tillgängliga på marknaden utan tillsats av modifierad stärkelse eller talk, titandioxid, polydextros, järnoxid (och många andra...), samt B-komplex i flytande form, som lätt absorberas.

Magnesiummalat

Detta är en mycket intressant, organisk form av magnesium. Det finns flera av dem: citrat, laktat, taurat och magnesiumglycinat. Var och en ger lättupptagbart magnesium och har dessutom specifika effekter. Av alla dessa former har magnesiummalat den mest fördelaktiga effekten på ämnesomsättningen, eftersom ämnet som frigörs från magnesiummalat deltar i Krebs-cykeln, det vill säga i produktionen av energi av kroppens celler.

Taurin

Det är en aminosyra som inte gör proteiner. Det spelar dock andra viktiga roller i vår kropp. Det är inte utan anledning att taurin vanligtvis tillsätts i energidrycker – det kompletterar perfekt den stimulerande effekt som orsakas av koffein och andra energigivande ämnen. Det minskar mental trötthet och främjar koncentration och tankeprocesser. Dessutom förhindrar det ångest och stress till följd av att du tar en hög dos koffein.

Referenser

1.  Eleutherococcus senticosus. https://examine.com/supplements/eleutherococcus-senticosus/

2.  L-Tyrosine. https://examine.com/supplements/l-tyrosine/

3.  Catuaba. https://www.rain-tree.com/catuaba.htm

4.  Rhodiola rosea. https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/

5.  Ashwagandha.https://examine.com/supplements/ashwagandha/

6.  Evaluation of di‐magnesium malate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7009340/

7. Taurine.https://www.drugs.com/npp/taurine.html

LÄMNA ETT SVAR

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras
Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag January February March April May June July August September October November December