Ekoplanet Fläderbär - Sambucus nigra 100g

49,00 kr
Inkl. moms
  • fläderbär är mörklila eller svarta till färgen
  • innehåller vitaminer och mineraler
  • passar i konserver, sylt, gelé, vin, infusioner eller i juice
  • kan användas invärtes och utvärtes

 Jämförpris: 490kr/kg

Kvantitet
0
I Lager

Fläder - förekomst

Fläder ( Sambucus nigra ) är en buske som når ganska stora storlekar, ibland växer den till och med till ett trädform. Dess blommor är vita eller krämfärgade, så var kommer namnet "fläder" ifrån? Den kommer från dess bär som är mörklila eller svarta till färgen. När det gäller fläders ursprung var det redan känt i antiken i Nordafrika och västra Asien. För närvarande är det en buske som även växer i Europa, där den är mycket utbredd.

Vad är fläderbär bra för?

Fläder har varit känt i generationer som en växt som innehåller mycket värdefulla näringsämnen. Den innehåller bland annat pektiner, tanniner, antocyaninglykosider, fruktsyror samt stora mängder vitamin C och provitamin A. Växten innehåller även mineralsalter som aluminium, järn, kalium, natrium och kalcium. Tack vare detta har fläder svettande och diuretiska egenskaper. De polyfenoler som finns i fläder är rutin och klorogensyra. Fruktens karakteristiska färg beror på antocyaniner.

Fläder - användning i kosmetika

Fläder är en växt som används inte bara internt utan även externt. Den är känt som en ingrediens i många kosmetika, speciellt krämer och hud masker. Kosmetika med fläder i fungerar bra för åldrande hud, eftersom de har en mjukgörande, anti-rynk- och blekningseffekt.

Fläder - användning i matlagning

Fläder är en ätbar växt, men den är inte lämpligt att äta rå. Endast högt temperatur, t.ex. tillagning eller stekning utan lock, eliminerar de giftiga egenskaperna hos fläderbär. Därför används de mogna bär av denna växt mycket ofta för att förbereda konserver, sylt, gelé, vin, infusioner eller juice. Fläder kan också torkas och läggas till vardagsrätter. Ett sådant mellanmål innehåller sockerarter, vitaminer, organiska syror och andra föreningar.

Är fläder en giftig växt?

Tyvärr sägs det att fläder är giftigt och inte bör ätas. Det är sant att rå fläder innehåller sambunigrin och prunasin, som kan orsaka matförgiftning, men för medicinska ändamål används infusioner av blommor som inte innehåller dessa föreningar, eller värmebehandlade bär som kan torkas eller kokas till juice, tack vare vilka skadliga ämnen avdunstar, och själva frukten är ätbar.

Förgiftning uppstår oftast efter att ha ätit omogna och obearbetade fläderbär. Fläderförgiftning kan kännas igen som svaghet, huvudvärk och yrsel, illamående, kräkningar, diarré, ökad hjärtfrekvens och andningsstörningar upp till andnöd. Första hjälpen vid fläderförgiftning består i att provocera fram kräkningar och magsköljning. Vid förgiftning är läkarvård alltid nödvändigt.

Dessutom är det värt att nämna att pollen, blommor och frukter av fläder innehåller ett karakteristiskt protein med en massa på 33,2 kDa, vilket orsakar allvarliga allergiska reaktioner som andnöd, rinit eller konjunktivit.

Intressant nog har flädertinktur, som kan tillagas hemma från fläderfrukt och sprit, också bra recensioner. Den har en intressant smak och arom.

Kontraindikationer för användning av fläder

Fläder måste nödvändigtvis värmebehandlas så att det inte bara ger fördelar, utan också gör ingen skada. Överskrid inte heller de rekommenderade doserna, eftersom detta leder till diarré och buksmärtor.

Fläderjuice har en lägre koncentration, så du kan dricka den flera gånger om dagen, till exempel genom att tillsätta en matsked till teet.

Ingredienser: torkade fläderbär 100%

Förvaring: Förvaras torrt, svalt samt oåtkomligt för små barn.

OBS!

Använd inte vid allergiska reaktioner. Använd inte under graviditet och amning.

Fläder måste nödvändigtvis värmebehandlas så att det inte bara ger fördelar, utan också gör ingen skada. Överskrid inte heller de rekommenderade doserna, eftersom detta kan leda till diarré och buksmärtor.

Fläderjuice har en lägre koncentration, så du kan dricka den flera gånger om dagen, till exempel genom att tillsätta en matsked till teet.

Det är bäst att rådfråga en läkare eller apotekspersonal vid intag av växtbaserade preparat, eftersom valet av ett lämpligt växtpreparat kräver lika mycket kunskap som när det gäller ett kemiskt preparat. Man bör komma ihåg att dessa typer av preparat kan interagera med de mediciner som tas, vilket utgör ett hot mot hälsan. Vissa växtbaserade preparat kan ha en mycket stark effekt, så man bör följa alla rekommendationer och restriktioner från tillverkaren.

Ekoplanet Fläderbär -...

49,00 kr
Kommentarer (0)
Det finns inga kundrecensioner just nu.

Du kanske också gillar