Ekoplanet

Gulmåra ört - Galium verum 100g

49,00 kr
Inkl. moms

Gulmåra ( Galium Verum), även kallad Jungfru Marie sänghalm, har en söt, honungsaktig doft. Örten har genom tiderna använts mycket i örtteer för dess goda smak. Innehåller bland annat: flavonoider och tanniner.

Jämförpris: 490kr/kg

Kvantitet
0
I Lager

Gulmåra ursprung:

Enligt legenden vilade Jungfru Maria på en bädd av gulmåra, vilket har givit örten tillnamnet Jungfru Marie sänghalm. Mjölkysta är ett annat namn på gulmåra som syftar på örtens förmåga att få mjölk att ysta sig som om man hade tillsatt löpe.

Gulmåran är en flerårig ört som kan hittas på torra gräsbackar i nästan hela landet, utom i de nordligaste delarna och i fjällkedjan. Gulmåra blommar från juli ända in i september. Frukt liten, kal och svart. Doft honungsartad. Smak mycket egenartad, syrlig. Växten lockar till sig mängder av bin och humlor.

Vad är Gulmåra bra för?

Örten var känd redan i antiken då man kunde utvinna färgämnen ur gulmåran - ett rött sådant ur roten och ett gult ur blommorna.Först på 1800-talet kom den till heders igen som läkeväxt - då som medel mot olika kramptillstånd. Numera används den endast inom folkmedicinen. Gulmåra används mycket i örtteer för dess goda smak och den är även en populär ört i snaps, när man önskar sig en söt snapssmak.

Växtens  innehåll

Gulmåra är rik på många värdefulla ingredienser, såsom: flavonoider ,kumarin, tanniner och vitamin C.

Biverkningar

Gulmåra innehåller en stor mängd kumarin, vilket gör den till en giftig växt. Kom ihåg att inte överstiga den rekommenderade dagliga intaget. För stora doser kan orsaka inre blödningar, och kan skada glatta muskler och orsaka narkotiska tillstånd och huvudvärk. Örten bör inte användas under lång tid. Gravida, ammade mödrar ska undvika denna växt.

Ingredienser: Gulmåra torkade ört 100%

Dosering:1/2-1 tsk ört per kopp kokande vatten. Låt dra i 5-10 minuter. Drick örtte1-3 gånger om dagen.

Förvaring: Förvaras torrt och svalt. Utom räckhåll för små barn.

Ursprungsland: Polen

OBS!

Gulmåra innehåller en stor mängd kumarin, vilket gör den till en giftig växt. Kom ihåg att inte överstiga den rekommenderade dagliga intaget. För stora doser kan orsaka inre blödningar, och kan skada glatta muskler och orsaka narkotiska tillstånd och huvudvärk. Örten bör inte användas under lång tid. Gravida, ammande mödrar ska undvika denna växt. Används ej vid allergi.

Gulmåra ört - Galium verum...

49,00 kr
Kommentarer (0)
Det finns inga kundrecensioner just nu.

Du kanske också gillar