Hagtornsbär- Crataegus fructus 100g

49,00 kr
Inkl. moms
  • används  i köket 
  • unik smak och arom
  • riktig skattkammare av värdefulla organiska ämnen och mineraler

Jämförpris: 490kr/kg

Kvantitet
0
I Lager

Hagtorn förekomst

Hagtorn (Crataegus) är en unik växt (inte förväxla med havtorn som är en helt annan art inom växtriket!) med många arter och hör hemma i Europa, Nordamerika och Östasien. Växer på ängar, parker och gator. På våren är hagtorn täckt av vita blommor, och på hösten hänger klasar av mogna röda bär från dess grenar.

Hagtorn - en magisk växt

Växter har alltid dragit till sig människors uppmärksamhet. Vissa växter blev nästan symboliska och fick till och med en aura av mystik och magi. Hagtorn var definitivt en av dessa växter. Den ansågs ha stor kraft och styrka. Taggarna som täcker dess grenar skulle skydda mot de onda krafter som demoner eller häxor. Hagtorn var också en symbol för kärlek och död. Folk trodde att hagtorn hade makten för att skilja de levande från de döda därför den planterades nära gravarna. Hagtorn var också en symbol för hopp, man trodde att det var ett botemedel mot ett brustet hjärta och i Storbritannien och Irland finns en populär vidskepelse att det är otur att plocka och förstöra hagtornsbuskar.

Hagtorn-användningsområden

Utöver sitt prydnadsvärde har hagtorn många andra användningsområden. Hagtorn användes förr som häckväxt och den hårda veden användes för att tillverka verktyg, handtag och promenadkäppar.

Hagtorn används ofta i köket - inte bara på grund av dess egenskaper, utan också på grund av dess unika smak och arom. Bär, blommor och blad av hagtorn är ätbara, de mörkgröna, taggiga blad kan till exempel läggas till sallader. 

Den kulinariska användningen av Hagtornsbär inkluderar främst konserver, sylt, saft, geléer, teer, tinkturer och Hagtornsgodis.

Hagtorn kan också användas i olika sorters drycker. Det går t.ex. göra ett aromatiskt te med honung och ev. lite varm mjölk. Hagtorn passar också bra i en sommarcocktail med rörsocker, citronskivor och mineralvatten. Hagtorn passar också bra i kyckling- och skaldjursrätter. Lägg i ett par kvistar i ugnsformen eller grytan och ta upp dem före servering.

Hagtorn-aktiva ämnen

Hagtorn är en värdefull växt med många organiska ämnen och mineraler. Örten innehåller hälsosamma organiska syror, protein, fibrer men även kolhydrater. De viktigaste mineralerna inkluderar: natrium, kalium, fosfor, magnesium och kalcium och i mindre mängder: krom och järn. Hagtorn är också rik på vitamin C. De viktigaste är dock polyfenoler och flavonoider som bidrar till att skydda celler mot oxidativ stress.

Har hagtorn biverkningar?

Det finns inga allvarliga biverkningar av hagtorn rapporterade, men det är värt att följa en enkel regel - det som är för mycket är ohälsosamt. Att konsumera för mycket hagtorn i olika former kan leda till matsmältningsbesvär. Överdriven konsumtion av te- och hagtornspreparat kan orsaka yrsel och huvudvärk, dåsighet och hjärtklappning. 

På grund av växtens effekt på cirkulationssystemet bör personer som lider av hjärtsjukdomar och högt blodtryck kontakta en specialist innan de använder denna ört.

Ingredienser: Hagtornsbär 100%

Dosering: Infusion- 2 teskedar hagtornsbär på ett glas kokande vatten, låt det dra, täckt 20 minuter. Drick 3 gånger om dagen.

Hagtornsbär kan också användas i köket.

Förvaring: torrt och svalt.

OBS!

Använd inte under graviditet och amning samt vid överkänslighet mot någon av ingredienserna i produkten.

Hagtornsbär- Crataegus...

49,00 kr
Kommentarer (0)
Det finns inga kundrecensioner just nu.

Du kanske också gillar