Ekoplanet Hibiskus blomma - Hibisci flos 100g
- en vacker röd blomma
- använts som prydnadsväxt, krydda och i örtte
- rik på antioxidanter som skyddar celler mot oxidativ stress och C-vitamin
Jämförpris: 690kr/kg
Hibiskus förekomst
Hibiskus är ettårig, hårig växt med enkla hår och stjärnhår. Växten är infödd i Afrika och växer i många tropiska och subtropiska regioner runt om i världen - inklusive Kina,Thailand och Mexiko. Dessa blommor är en av många arter av buskar, träd och blommor i familjen malva (Malvaceae). Flera arter ur släktet odlas, exempelvis krukväxten hibiskus (H. rosa-sinensis).
Vad är Hibiskus bra för?
Hibiskus har länge använts som prydnadsväxt, men blomman är även ätbar och anses vara en delikatess i vissa delar av Sydamerika. Växten kan användas som en fruktig smaksättare i matlagning och te, själv eller tillsammans med andra örter och kryddor. Hibiskuste är välkänt för sin röda färg, syrlighet, unika smak och höga näringsegenskaper på grund av dess C-vitamininnehåll. I vissa länder till exempel västra Sudan är en vit hibiskusblomma populär för sin bittra smak och serveras vanligtvis till gästerna.
Hibiscus innehåller många aktiva ämnen: 15-30% organiska syror, inklusive äppelsyra, vinsyra och citronsyra. Den innehåller också flavonoidglykosider och sura polysackarider.
Ingredienser: Torkad hibiskus från blomma (Hibisci flos).
Dosering: Häll 2,5dl kokande vatten över 1-2tsk ört och låt dra i 5-10min.
Förvaring: Torrt, svalt och mörkt.
Ursprungsland: Europa.