Lakritsrot – egenskaper och användningsområden. Har lakrits en positiv effekt på hälsan?

visibility333 Views comment0 comments person Posted By: Anna list In: Category 1

Vad är lakritsrot och var kommer den ifrån?

Lakrits (Glycyrrhiza L.) är en art i familjen ärtväxter. Dess namn kommer från de grekiska orden glykis - "söt", och rhiza - "rot". Den kallades från början "sötträd" eller "sötrot" på grund av dess särskilda söta smak, 50 gånger sötare än socker. Lakrits har denna egenskap tack vore glycyrrhizinsyra, en kemisk förening som tillhör gruppen terpener saponiner.

Intressant nog täcker lakritsnamnet cirka 36 olika arter. De förekommer naturligt i Europa och Asien, och ett fåtal kan också hittas i Australien och Amerika. Lakritsrot har varit känt väldigt länge. Den första informationen om den medicinska användningen av denna växt kommer från den kinesiska boken Shennongs Classic of Materia Medica daterad till 2100 f.Kr.!

Lakrits innehåller cirka 300 flavonoider och över 20 triterpener, inklusive 73 aktiva ingredienser som ansvarar för dess verkan.

Lakritsgodis

Lakrits är inte bara en rot utan också godis med svart färg och specifik söt och salt smak. Bredvid kan det finnas (men behöver inte) socker och natriumklorid eller ammoniumklorid som ger den typiska salta smaken. Bindande ämnen som stärkelse, mjöl, gelatin eller gummi arabicum är ansvariga för strukturen. De största fansen av lakritsgodis är italienare, holländare och skandinaver.

Lakrits som ingrediens finns även i andra livsmedel som tuggummi, tandkräm eller tuggtobak.

Vi ska kika närmare på denna växt och dess värdefulla egenskaper.

Vilka värdefulla egenskaper har lakrits?

Lakrits lugnar matsmältningsproblem och, tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper, regenererar mag- och tarmslemhinnan. Lakritsextrakt kan också hämma tillväxten av Helicobacter pyroli-bakterier, som är en av de faktorer som orsakar bland annat magsår (1,2). Det har visat sig också att lakrits kan minska behovet av upphostning genom att hämma utsöndringen av slem i luftvägarna (3). Växten kan även användas av kvinnor under klimakteriet då hjälper lakritsroten att upprätthålla balansen i den kvinnliga hormonsystemet(4).

Vår hud kan också dra nytta av lakritsrot, växten är lämplig för vård av atopiskt eksem samt för daglig vård av alla hudtyper. Lindrar irritation, klåda, rodnad och svullnad ( 5).

Lakrits -användning

Lakritsrot har en mycket söt, anisliknande smak med en bitter och salt eftersmak. Ju längre roten stannar i vatten desto intensivare är smaken, så den bör inte blötläggas för länge.

Te

Det är bäst att förbereda en infusion av lakritsrot. Häll bara kokande vatten över örten och brygg i cirka 5 minuter - det är värt att anpassa mängden och längden på bryggningen efter dina egna smakpreferenser.

Det är värt att lägga till en nypa skuren lakritsrot till teet för att ge det en intressant, söt smak. Lakrits passar perfekt till kryddade teer och ingefära. Dock inte till fruktteer och citronsaft.

Lakritsgodis recept:

30 g mald lakritsrot

9 teskedar gelatin eller agar (vegansk alternativ)

6 matskedar citronsaft

valfritt: 1-2 matskedar socker

1.Koka upp 500 ml vatten, tillsätt lakritsörten och koka på låg värme, täckt, i 30 minuter, se till att det inte kokar över. 

2.Efter denna tid, ställ kastrullen åt sidan i 10-15 minuter för att låta sedimentet lägga sig till botten. 

3.Häll ut sedan extraktet från sedimentet genom en sil till en annan kastrull. Låt svalna.

4. Tillsätt agar till extraktet, blanda och vänta 5-10 minuter tills det sväller.

5. Tillsätt citronsaft. Värm kastrullen sakta och rör om tills agar lösts upp. Låt det inte koka upp!

6. Om du vill, tillsätt socker eller till och med lite salt och blanda tills det löst sig.

7. Häll den beredda vätskan i formen och ställ den i kylen i några timmar.

Kan lakritsrot vara skadligt för hälsan?

Enligt Livsmedelsverket kan det vara skadligt att äta mycket lakrits under en längre tid (Livsmedelsverket 2023). Det finns till t.o.m. en uppskattad värde på hur mycket milligram glycyrrhizinsyra kan en person i norden äta per dag, cirka 6–15 milligram är den säkra rekommenderade dosen. Mängden varierar mycket mellan olika människor, beroende på hur mycket lakrits de äter. Människor är också olika känsliga för glycyrrhizinsyra ( Livsmedelsverket 2023).

Det som kan hända om man äter för mycket lakrits är till exempel saltbalansen som kan rubbas i kroppen, man kan få ödem – en onormal ansamling av vätska i kroppen – högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk( Livsmedelsverket 2023).

Det finns också personer som kan vara mer känsliga för glycyrrhizinsyra och till den gruppen kan man räkna in personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida men även små barn.

”Eftersom barn har lägre kroppsvikt är de känsligare än vuxna. Barn under fem år bör därför inte regelbundet äta lakrits och salmiak men några enstaka bitar någon gång ibland går bra”(Livsmedelverket 2023).

Referenser:

1.  Anti-Helicobacter pylori flavonoids from licorice extract. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12127165/

2. Antiulcer properties of Glycyrrhiza glabra L. extract on experimental models of gastric ulcer in mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26664383/

3. Glycyrrhizin attenuates mucus production by inhibition of MUC5AC mRNA expression in vivo and in vitro. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20453436/

4. Effects of licorice on relief and recurrence of menopausal hot flashes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250477/

5. The treatment of atopic dermatitis with licorice gel. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14522625/

6. Glycyrrhizinsyra i lakrits https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glycyrrhizinsyra (hämtad 20.09.2023)

LÄMNA ETT SVAR

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras
Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag January February March April May June July August September October November December