Ekoplanet Kardborrerot - Arctium radix 100g

65,00 kr
Inkl. moms
  • rot innehåller mineraler samt klorogensyra och inulin
  • används som smaksättare i te eller läsk
  • passar i örtte/avkok

Jämförpris: 650kr/kg

Kvantitet
0
I Lager

Kardborre förekomst

Kardborre är en ganska stor ört som kan bli upp till två meter hög. Växten har stora, hjärtformade blad och små, rödvioletta blommor som blommar mellan juli och augusti. Det är blommornas holkfjäll som fäster i kläderna; de avslutas med en vass krokudd. Växten växer i Sverige på näringsrik kulturmark, vid gårdar och i vägkanter.

Vad är kardborre bra för?

Traditionellt sett har både bladen och roten används i köket. På medeltiden odlades kardborre i Europa så att rötterna kunde ätas som en grönsak. Smaken påminner enligt uppgift om kronärtskocka som kardborre är relaterad till. I Japan räknas idag kardborrens rot som en delikatess. Där kallas den Gobo och äts på ungefär samma sätt som vi äter sparris. Örten är också populär i länder som Italien, Brasilien, Portugal och Storbritannien där man använder roten som en smaksättare i örtte och läsk.

Örten kan användas som smaksättare i te eller läsk. Kan också användas för att färga tyg, ger färgen orange/grå.

Aktiva ingredienser i Kardborre

Kardborrens rot är rik på kalcium, klorogensyra, flavonoider, järn, garvsyra och framför allt inulin. Inulin är en hårdsmält kolhydrat som räknas till kostfibrerna. Människor kan inte bryta ner inulin och därför påverkar den inte vårt blodsocker. Däremot så fungerar inulin som föda för nyttiga tarmbakterier.

Ingredienser: Torkad kardborrerot (Arctium radix)

Dosering: 1 tsk per kopp kokande vatten. Låt dra i 5-10 minuter, helst under locket. För starkare smak låt puttra i 20 minuter. Sila. 1 kopp intas med varje måltid.

Förvaring: torrt och svalt. Oåtkomligt för små barn.

Ursprungsland: Polen

OBS!

Använd ej vid överkänslighet mot örten. Rekommenderas inte för gravida och ammande kvinnor samt små barn.

Ekoplanet Kardborrerot -...

65,00 kr
Kommentarer (0)
Det finns inga kundrecensioner just nu.

Du kanske också gillar