Ekoplanet

Rölleka/Röllika ört - Achillea millefolium 100g

49,00 kr
Inkl. moms

Rölleka/Röllika ( Achillea millefolium ) är en flerårig korgblommig ört med vita eller rödlätta blommor. I folkmedicinen har man använt Röllekan som ett universalmedel och den har mycket brett användningsområden. Växten innehåller bland annat eteriska oljor och ett bitterämne som heter Achillein.

Jämförpris: 490kr/kg

Kvantitet
0
I Lager

Rölleka/Röllika ursprung

Under medeltiden kallades Röllekan för Tusenbladsört och senare även bland annat för Vitpytta, Ölgräs eller Bråssor. Enligt den grekiska mytologin den störste hjälte som hette Akilles använde sig av Röllekans läkande kraft för att lindra sårskador på männen i sin krigshär, det är därifrån kommer släktnamnet Achillae. Artnamnet Millefolium kommer i sin tur från latin och betyder tusen blad, vilket härleder till växtens mångdelade blad.


Örten är en flerårig korgblommig ört med vita eller rödlätta blommor som visar sig mellan juni och september. Växten är kryddoftande med håriga, finflikiga blad och blir 30 – 70 centimeter hög. Röllekan trivs på torra gräsmarker, på vägrenar och på åkrar. Det är röllekans blommor och blad som oftast används.

Aktiva växtämnen

Röllekan är mycket vanlig inom naturmedicin och används som ett universalmedel med mycket brett användningsområden. Örten innehåller bland annat eteriska oljor och ett bitterämne som heter Achillein som sägs är effektivt vid blödningar och på så väl nya som svårläkta sår. Förutom Achillein innehåller röllekan även garvsyra som har sammandragande egenskaper. Andra aktiva växtämnen är flavonoider, alkaloider och salicylsyra.

Kan Rölleka ge några biverkningar?

Rölleka ska undvikas under graviditet då den kan aktivera livmodern. Växtsaft från rölleka är fotosensibilerande vilket kan ge allergisk reaktion hos känsliga personer, särskilt i samband med solske.

Ingredienser: Rölleka/Röllika (Achillea millefolium ) torkade ört 100%

Dosering: Låt 1-2 tsk dra 5-10 minuter i kokande vatten. 

Förvaring: Förvaras torrt och mörkt.

Ursprungsland: Polen

OBS!

Växtsaft från rölleka är fotosensibilerande vilket kan ge allergisk reaktion hos känsliga personer, särskilt i samband med solske.

Använd inte om du är allergisk mot någon av ingredienserna i preparatet. Används ej av gravida samt ammande mödrar. Använd inte för barn. Rådgör alltid med din läkare.

Det är bäst att rådfråga en läkare eller apotekspersonal vid intag av växtbaserade preparat, eftersom valet av ett lämpligt växtpreparat kräver lika mycket kunskap som när det gäller ett kemiskt preparat. Man bör komma ihåg att dessa typer av preparat kan interagera med de mediciner som tas, vilket utgör ett hot mot hälsan. Vissa växtbaserade preparat kan ha en mycket stark effekt, så man bör följa alla rekommendationer och restriktioner från tillverkaren. 

Rölleka/Röllika ört -...

49,00 kr
Kommentarer (0)
Det finns inga kundrecensioner just nu.

Du kanske också gillar