Produktmärkning

Ekologiskt jordbruk,

Detta märke är EU:s logotyp för ekologiskt jordbruk och får användas frivilligt av producenter som uppfyller bestämmelserna i EU:s ekologiska förordning. Konsumenter som köper produkter med denna logotyp kan vara säkra på att minst 95 % av varans ingredienser är ekologiskt producerade.

EU Ecolabel,

tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke. EU Ecolabel fungerar på samma sätt som Svanen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Produkterna ska uppfylla stränga miljö-, funktions- och kvalitetskrav. Kraven höjs kontinuerligt. 26 olika varor och tjänster kan märkas med EU Ecolabel. Eftersom Svanen är så etablerad här finns det inte så många produkter med EU Ecolabel i Sverige. I vissa andra europeiska länder är utbudet större.

BDIH,

Bundesverband Deutscher Industrie und Handelsunternehmen, är ett oberoende institut som endast tillåter användning av naturliga råmaterial som växtoljor, växtfett, växtvax, växtextrakt, eteriska oljor och arommaterial från kontrollerade ekologiska jordbruk eller från vildväxande växter. BDIH har också höga krav på produktion och miljö och godkänner inte ingredienser som testats på djur. Produkterna tillverkas i egen fabrik i Berneck i Schweiz där man arbetar utifrån den naturkosmetiska standarden enligt BDIH. I tillverkningen av Swissforms hudvårdsprodukter används inte mineraloljor, sodium laureth sulfate, syntetiska parfymer eller färgämnen. Som konserveringsmedel används ej heller parabener.

Miljösymbol

Rikstäckande symbol som säkerställer att produkten kommer från ekologiskt landbruk och uppfyller alla krav enl. EU-direktiv 2092/91 Frivillig användning av symbolen om varuprov av produkten blir godkänd av Bio-Siegel Informationsstelle.

Symbolen Bio-Siegel är en märkning för agrarprodukter som gäller i hela Tyskland. Odling och produktion kontrolleras regelbunden. 95% av färdigprodukten måste härstamma från ekologiskt jordbruk. Även importprodukter som uppfyller kraven enl. EU-direktiv 2

NATRUE-märkning

NATRUE är ett internationellt naturkosmetikaorgan, där ledande naturkosmetikatillverkare samarbetar för att säkerställa att naturkosmetika även i framtiden ska motsvara det högt ställda kvalitetskraven. NATRUE-märkningen är inte vinstorienterad och har som mål att ytterligare stärka kundernas förtroende för naturkosmetika. Ytterligare information om NATRUE och märkningen finns under www.natrue.org