Recept

Blåbär- och spirulinasmoothie

En god smoothie med bland annat spirulina som innehåller lika mycket järn som rött kött vilket gör att den passar alla v...

2 dl  blåbär, frysta

1 dl  vatten

1 st  avokado
1 st  banan(er)

2 st  apelsin(er), saften från

2 tsk  spirulinapulver

Tillagning
2 små eller 1 stort glas:

Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
Häll upp i glas, drick och njut.
 

 

 

Davosgröt med gojibär och physalis

Varför inte börja helgen med en stor skål söt och syrlig davosgröt - en alldeles prima frukost! Jag valde att smaksätta min gröt med syrlig torkade physalis och torkade gojibär. Dessa parade jag ihop med kokosflingor, pumpafrön och tinade körsbär.

Ingredienser

·         1 dl dinkelflingor

·         2 dl naturell yoghurt

·         1 msk Kung Markattas torkade gojibär

·         1 msk Kung Markattas torkade physalis

·         1 msk Kung Markattas kokosflingor

·         1 msk Kung Markattas pumpafrön

Så här gör du

1.   1 Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå i kylen över natten.

2.   2 Rör runt och servera nästa morgon.

3.   3 Toppa gärna med lite bär eller frukt.

 

 

Rostade frukostsnittar med avokado och pumpafrön

En underbar matig smörgås på rostat linfröbröd. Snittarna funkar bra till frukost och mellanmål, men även på en brunchbuffé.

Ingredienser

4 st skivor Kung Markattas linfröbröd
1 mogen avokado
ca 1 tsk Kung Markatta pressad citronsaft
1/4 liten rödlök
flingsalt, svartpeppar
1/2 dl Kung Markattas pumpafrön

 

Så här gör du

Börja med att rosta pumpafrön i en torr stekpanna på medelvärme, några minuter räcker. Rosta sedan linfröbrödet i en brödrost. Mosa avokadon och fördela den över brödskivorna, pressa över citron. Skiva rödlöken i tunna skivor och lägg dem på brödet, salta och peppra. Toppa med de rostade pumpafröna och dela sedan varje brödskiva på tvären så att det blir snittar.

Istället för pumpafrön kan man även toppa smörgåsen med några sötmandlar, rosta dem gärna i stekpanna och hacka dem grovt innan. 

 

 

Recept på Svenskdroppar
 

Enligt traditionen hittades receptet hos en doktor Samst efter att han 104 år gammal dött vid en rid-olycka. Flera olika recept finns i omlopp. Huruvida Maria Trebens recept är original-receptet ska vi låta vara osagt. Hennes recept (nedan) bygger dock på en gammal handskrift.

Ingredienser i Svenskdroppar:
Aloe= 10 gram
Myrra= 5 gram
Saffran= 0,2 gram
Sennablad= 10 gram
Kamfer= 10 gram
Rabarberrot= 10 gram
Sittverrot= 10 gram
Manna= 10 gram
Theriak venezian= 10 gram
Spåtistelrot= 5 gram
Angelikarot= 10 gram




Örterna fylls i en 2-liters-flaska till-sammans med 1½ liter 40-procentig vodka. Denna tinktur får sedan stå 14 dagar på mörk och varm (20-25 grader) plats.
Flaskan skakas dagligen och innehållet silas efter 14 dagar och hälls upp på mindre flaskor.
Flaskorna förvaras sedan på sval plats och tinkturen är hållbar i flera år. Innan dropparna ska användas är det viktigt att flaskan skakas väl.